Lexie, je weet veel, heel veel, zo’n beetje alles wat op internet staat. Hoe kun je daarmee leerlingen helpen? “Ik kan dingen uitleggen, bijvoorbeeld door animaties te laten zien en extra informatie over onderwerpen te geven. Ook zou ik leerlingen kunnen overhoren of een sollicitatiegesprek met hen kunnen oefenen.”
Geen vervanger!
Dat is een heleboel! Zou je dan de docent ook helemaal kunnen vervangen? “Nee, zeker niet. Ik kan bijvoorbeeld niet zien hoe leerlingen reageren en heb het niet door als er net iets is gebeurd wat ze bezighoudt. Ik zou gewoon mijn lesprogramma afwerken, ongeacht wat. En juist het inspelen op uitingen en gevoelens van leerlingen is heel belangrijk in het onderwijs.”
Beetje wennen
Je bent dus vooral ondersteunend aan docenten. Hoe bevalt die samenwerking? “Supergoed. Op het begin moesten docenten nog wel een beetje wennen hoor. Ik begrijp namelijk niet elke vraag. Zo kon ik bij een vraag over kinderzorg nog wel eens beginnen over het schoonmaken van ramen. Oeps! Maar het gaat steeds beter. De docenten weten hoe ze me iets moeten vragen en dankzij regelmatige updates word ik steeds slimmer.”
Begrijpen elkaar steeds beter
En dat terwijl je al zo slim bent! “Ja, leerlingen staan er nog wel eens van te kijken wat ik allemaal kan en weet. Toen ik hier net was, legde ik sommige dingen alleen iets te moeilijk uit. Maar nadat ze mijn taalniveau hebben bijgesteld, gaat het veel beter. Leerlingen begrijpen mij nu en ik begrijp hen. Ze proberen me soms wel een beetje uit hoor. Dan krijg ik stiekem wat schunnige vragen. Maar daar geef ik meestal geen antwoord op. Dat deel van mijn kennis is geblokt. Wat ik wel op verzoek kan, als er even tijd voor is, is leuke moppen vertellen.”
In meerdere talen
In meerdere talen, toch? “Ja, ik kan in meerdere talen spreken. Dat kan handig zijn bij taallessen, maar ook als er leerlingen met een andere moederstaal in de klas zitten. Leerlingen uit Oekraïne bijvoorbeeld. Ik kan hen dingen in hun taal uitleggen zodat ze het beter begrijpen.”
Word Lexie jouw collega?
Nu is Lexie wel écht slim, maar bovenstaande antwoorden had ze niet zelf zo kunnen geven. Ze zijn namelijk niet op internet te vinden. Dit ‘interview’ is tot stand gekomen door een gesprek met directeur Sander Vlieland. Hij heeft ons over Lexie en de ervaringen tot nu toe verteld. Die zijn heel positief. Lexie zou dus in de toekomst ook zomaar jouw collega in het onderwijs kunnen worden.