Kriebelt het?

Je bent goed in je vak en hebt misschien een mooie baan. Maar het kriebelt vanbinnen. Je wilt meer betekenen voor deze wereld. Je draagt graag kennis over en houdt ervan om kinderen, pubers of (jong)volwassenen verder te helpen in hun ontwikkeling. Herken je jezelf hierin? Denk dan eens aan het onderwijs!

Kijk welke vorm bij jou past

Wanneer je uit het werkveld komt, zijn er verschillende mogelijkheden om het onderwijs in te stromen. Je kunt zowel een volledige overstap maken, als kiezen voor een combinatie van je baan of bedrijf met het onderwijs. 

Hieronder vind je meer informatie over de opties. Benieuwd naar een verhaal uit de praktijk? 

Image

Erik

“Er zijn altijd redenen om iets niet te doen. Maar doe het gewoon en als het niet bevalt, ga je gewoon weer wat anders doen. Het is niet persé een keuze voor de rest van je leven. Pasgeleden ben ik als zij-instromer in het basisonderwijs begonnen. Voor mij voelt dit nu als de juiste keuze en de rest, ach dat wijst de toekomst wel uit.”

Lees meer
Image

Joyce

"Ik kan hiermee kinderen echt vooruithelpen. Niet alleen op het gebied van het vak Nederlands, maar ook bij hun algemene ontwikkeling. Voor mezelf verwacht ik een baan die continu anders is en een leuk team mensen om me heen, waarmee je samen een groep leerlingen klaarstoomt voor een volgend traject en dat ze dat met vertrouwen tegemoetzien." 

Lees meer
Image

Solange

“Ik geniet er elke dag weer van als ik voor de klas sta! Het is fijn om te zien dat mijn instructies overkomen bij de leerlingen. Daarnaast vind ik het ook altijd gezellig om een praatje te maken met de leerlingen, daar is ook de ruimte. Ik vind het werken in het onderwijs fantastisch!”

Lees meer
Image

Antoinette

‘Leerlingen maken het onderwijs leuk en eveneens het kunnen overdragen van de passie die ik voor mijn vak heb. En vanwege mijn vak begeleid ik leerlingen vaak vanaf de onderbouw tot het examen. Het is prachtig te zien hoe brugklassers zich ontwikkelen tot jong volwassenen.'

Lees meer
Image

Mieke

Maar het allerleukste van het onderwijs? "Het blijft zich altijd vernieuwen. Ook nu ik klaar ben met de opleiding is er nog genoeg te leren in het vak als leerkracht!"

Lees meer
Image

Catelijne

"Ik vind het erg leuk om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen in deze leeftijd. Zowel op cognitief gebied als sociaal. Dat ik daaraan mag bijdragen vind ik erg leuk en uitdagend om te doen."

Lees meer
Image

Kim

'Toen kwam het zij-instroomtraject op mijn pad. Omdat ik altijd als graag binnen scholen werkzaam ben geweest, was dit voor mij een mooie kans.’

Lees meer
Image

Mark

‘Leerkracht is een mooi beroep, iemand nieuwe dingen leren is schitterend. Kinderen zijn trots dat ze nieuwe dingen leren, ontdekken en kunnen en jij als leerkracht kan hier iets in betekenen. Nu ik ook in de groep sta, in plaats van alleen in de gymzaal, kan ik ook daar kinderen helpen.’

Lees meer
Hybride opleider

Wil jij blijven werken bij jouw huidige werkgever en een aantal uur lesgeven? Dan past hybride opleider het beste bij jou. Lees alles over de mogelijkheden op de pagina Hybride opleider.  

Deeltijdopleiding Bachelor Leraar Basisonderwijs

Ben je momenteel werkzaam als onderwijsassistent of lerarenondersteuner in het primair (specialistisch) onderwijs en wil je je graag verder ontwikkelen tot leraar basisonderwijs? Of ben je werkzaam binnen een andere sector, maar heb je eigenlijk passie voor het onderwijs en zou je je willen omscholen? 

Vanaf september 2022 start de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd bij HZ University of Applied Sciences. Het uitgangspunt van de opleiding is flexibel onderwijs. Dit betekent dat je in grote mate zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Werkplek

Als je momenteel als onderwijsassistent of lerarenopleider werkzaam bent, adviseren we je deze opleiding Leraar Basisonderwijs te starten met minimaal drie jaar werkervaring. Door deze werkervaring heb je vaardigheden ontwikkeld, die je kunnen helpen bij deze flexibele vorm van studeren. Als je direct na de opleiding mbo-4 Onderwijsassistent of Kindprofessional door wilt stromen naar de opleiding Leraar Basisonderwijs is de voltijdopleiding beter geschikt. Natuurlijk is het wel mogelijk om de flexibele deeltijdopleiding te doen als je wel enkele jaren werkervaring hebt in een andere sector dan het onderwijs (zij-instroom). Je doet dan waarschijnlijk wat langer over het beheersen van alle leeruitkomsten.

De opleiding is gebaseerd op leren op de werkplek. Om die reden is het belangrijk dat je een werkplek hebt binnen het speciaal of regulier basisonderwijs. Je kunt hier minimaal 1 dag en maximaal 4 dagen per week werken aan je ontwikkeling als leraar. Het is belangrijk dat je werkgever je de ruimte geeft voor je opleiding en dat er voldoende begeleiding voor je beschikbaar is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek binnen het basisonderwijs, voordat je aan de opleiding begint. Wel kunnen we hierin adviseren.

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een:

- diploma mbo niveau 4 of gelijkwaardig. De opleidingen Onderwijsassistent, mbo niveau 4 Kind Professional of Ad Pedagogisch Educatief Professional sluiten direct aan op de opleiding Leraar Basisonderwijs, maar ook met andere gelijkwaardige mbo-4 diploma’s ben je toelaatbaar.

- havo-, mbo- of Ad-diploma. Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie of NLT voldoe je aan deze toelatingseisen. Als je voor één of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, dan word je gevraagd een toelatingstoets af te leggen voor dat vakgebied.

Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4) of Ad-vooropleiding, dan maak je alle drie de toelatingstoetsen, te weten aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

- Je kunt de toelatingstoetsen maken zodra je voor de opleiding bent ingeschreven. Je kunt starten met de opleiding als je alle toetsen hebt gemaakt. Certificaten voor behaalde opleidingstoetsen blijven vijf jaar geldig. Kijk voor meer informatie over de toelatingstoetsen op: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

- Voor aanvang van de opleiding maak je ook de informerende rekentoets Wiscat. Als je deze behaalt met een score van minimaal 103, dan krijg je een vrijstelling voor deze toets in jaar 1. Haal je de toets met een score tussen 71 en 102, dan krijg je in het eerste jaar extra rekenlessen en nog twee kansen in het eerste jaar van inschrijving. Bij een score onder de 70 gaan we met je in gesprek of de bacheloropleiding voor jou de juiste keuze is en wat jij nodig hebt om de toets in jaar 1 wel te halen. Heb je de toets aan het einde van jaar 1 nog niet gehaald, dan moet je de opleiding verlaten. Kijk voor meer informatie over de Wiscat op www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/pabo-wiscat

- Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+.

- Ben je in het bezit van een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan kan je in 2022 het beste kiezen voor de Zij-instroom in beroep.

Adviesgesprek studeren in deeltijd

Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden. 

Meer weten over deze opleiding bezoek de aankomende Open Dag van de HZ. Bekijk hun Open Dagen op hz.nl/opendag.

Bekijk voor meer informatie de website van de HZ

Antwoord op je vragen

Als zij-instromer kies je ervoor om je volledig te richten op een carrière in het onderwijs en je om te laten scholen. Je staat direct voor de klas en volgt daarnaast een deeltijdopleiding. Je ontvangt direct het salaris van een leraar. 

De voorwaarden voor een betaald zij-instroomtraject zijn:

  • Een afgeronde, onverkorte hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)
  • Geschiktheidsonderzoek of -assessment voor het onderwijs. Deze wordt door de onderwijsinstelling betaald
  • Arbeidsovereenkomst met het schoolbestuur waarvoor je gaat werken

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Wil je meer weten over zij-instroom in het Zeeuwse onderwijs? Lees dan hier verder op de site van HZ University of Applied Sciences (pabo) of ZAOS (lerarenopleiding vo en mbo), of neem contact met hen op!

Als hybride docent kies je voor een baan als vakdocent naast je huidige baan of eigen bedrijf. Je krijgt een parttime dienstverband bij de school en wordt daarnaast bijgeschoold in didactische en pedagogische vaardigheden. 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een baan als hybride docent zijn:

  • Een afgeronde hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Heb je een technische achtergrond? Dan kan het interessant zijn om als hybride techniekopleider aan de slag te gaan. Je wordt dan opgeleid tot techniekopleider in het vmbo/mbo-onderwijs. Het betreft altijd een hybride constructie; zowel werkzaam in de praktijk als in het onderwijs. Want hoe leuk is het als je jouw kennis, ervaring en kunde, kunt overbrengen op een nieuwe generatie én dit kunt combineren met een baan!

Je volgt in een periode van 10 maanden circa 18 scholingsdagen in de namiddag en avond bij een hogeschool. Daarnaast loop je minimaal 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school. Als nieuwe hybride opleider sluit je het traject af met een Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) en heb je een goede basis om, in hybride vorm, zelfverzekerd aan de slag te gaan. Als hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar.

Wil je meer weten over dit traject? Dan kun je een kijkje nemen op de website van het Fontys. Je kunt ook altijd contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Als gastdocent mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

Als je een deeltijdstudie volgt, word je opgeleid voor het zelfde diploma als bij een voltijdstudie. Met als verschil dat er minder contactmomenten zijn en dat de lessen meestal in de avonduren gegeven worden. Dat maakt een deeltijdstudie geschikt om naast je baan te volgen. Een goede optie als je (nog) geen zij-instroom overeenkomst hebt met een schoolbestuur, maar wel graag als leraar aan de slag wilt gaan.

Voor het volgen van een deeltijdroute ga je meestal eerst in gesprek met de opleider. Dan wordt er gekeken naar je vooropleiding en competenties. Op basis daarvan is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen of een verkorte route te volgen.

Een reguliere deeltijdstudie duurt vier jaar, maar kan soms ook in 3 of 2 jaar gevolgd worden. Neem daarvoor contact op met de opleider.

Dat kan in 2 gevallen: 

Als gastdocent of hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

In een enkel geval kun je ook een tijdelijke ontheffing van de bevoegdheid krijgen. Omdat er geen lerarenopleiding is voor het vak is bijvoorbeeld. Of omdat je buitengewoon bekwaam bent. De school vraagt hiervoor toestemming aan de minister. Deze route wordt meestal gevolgd door mensen die naast hun baan of onderneming graag kennis door willen geven.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

In de meeste gevallen start je als zij-instromer met een werken-lerentraject, waarbij de opleiding wordt betaald door het schoolbestuur waarbij je in dienst treedt. In veel gevallen ontvangt het schoolbestuur hier achteraf een subsidie voor. Het schoolbestuur betaalt zelf jouw salaris.

Daarnaast zijn er particuliere subsidie- of financieringsmogelijkheden als je start met de opleiding. Informatie over financiering en een rekenhulp vind je op de website van DUO. 

Als je begint aan het traject Hybride Techniekopleiders zijn er interessante subsidie mogelijkheden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Denk jij na over een zij-instroomtraject in het Zeeuwse onderwijs en heb je na het lezen van deze website nog vragen? Of wil je gewoon eens met iemand sparren over de mogelijkheden? HZ University of Applied Sciences en ZAOS helpen je graag verder. Neem gerust contact met ze op om over jouw ambities en  mogelijkheden te spreken! Wil je verschillende mogelijkheden bespreken en even sparren? Neem dan contact op met het informatiepunt: mail via contact@lesgeveninzeeland.nl.

Primair onderwijs
HZ University of Applied Sciences kan je alles vertellen over de pabo-opleiding voor zij-instromers. De informatie lees je op hun website. Heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met hen op, ze helpen je graag verder!

Voortgezet onderwijs en mbo
De Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) is een samenwerking van alle Zeeuwse vo- en mbo-scholen en begeleidt (namens hogescholen) studenten, zij-instromers en starters in het Zeeuwse vo en mbo-onderwijs. 

Al je kansen ontdekken? Kijk hier verder!