Kriebelt het?

Je bent goed in je vak en hebt misschien een mooie baan. Maar het kriebelt vanbinnen. Je wilt meer betekenen voor deze wereld. Je draagt graag kennis over en houdt ervan om kinderen, pubers of (jong)volwassenen verder te helpen in hun ontwikkeling. Herken je jezelf hierin? Denk dan eens aan het onderwijs!

Opleidingen

Bekijk hieronder welke opleidingsrichting jou het meeste aanspreekt en ga naar de website van de Zeeuwse opleiders voor meer informatie. 

Primair onderwijs  

De opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd en zij-instromer in beroep wordt bij HZ University of Applied Sciences gegeven.  

Voortgezet onderwijs  

ZAOS biedt in Zeeland de opleidingsroutes aan voor het werken in het voortgezet onderwijs.  https://www.zaos.nl/de-mogelijkheden/opleidingsroutes/ 

Middelbaar beroepsonderwijs  

Het Pedagogisch Didactisch Getruigschrift-traject kan je volgen bij Scalda en dat heb je nodig voor het lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs.

Antwoord op je vragen

Als zij-instromer kies je ervoor om je volledig te richten op een carrière in het onderwijs en je om te laten scholen. Je staat direct voor de klas en volgt daarnaast een deeltijdopleiding. Je ontvangt direct het salaris van een leraar. 

De voorwaarden voor een betaald zij-instroomtraject zijn:

  • Arbeidsovereenkomst met het schoolbestuur waarvoor je gaat werken
  • Een afgeronde, onverkorte hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)
  • Geschiktheidsonderzoek of -assessment voor het onderwijs. Deze wordt door de onderwijsinstelling betaald.

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Voldoe je niet aan bovenstaande criteria, dan kun je wel het onderwijs instromen, maar duurt de opleiding langer. 

In bovenstaande tekst staat de informatie over de opleidingen. 

Als je een deeltijdstudie volgt, word je opgeleid voor het zelfde diploma als bij een voltijdstudie. Met als verschil dat er minder contactmomenten zijn en dat de lessen meestal in de avonduren gegeven worden. Dat maakt een deeltijdstudie geschikt om naast je baan te volgen.  Een goede optie als je (nog) geen zij-instroom overeenkomst hebt met een schoolbestuur, maar wel graag als leraar aan de slag wilt gaan. Je hebt wel een leerwerkplek nodig.

Voor het volgen van een deeltijdroute ga je meestal eerst in gesprek met de opleider. Dan wordt er gekeken naar je vooropleiding en competenties. Op basis daarvan is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen of een verkorte route te volgen.

Een reguliere deeltijdstudie duurt vier jaar, maar kan soms ook in 3 of 2 jaar gevolgd worden. Neem daarvoor contact op met de opleider.

In bovenstaande tekst staat de informatie over de opleidingen. 

Als gastdocent mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

Dat kan in 2 gevallen: 

Als gastdocent mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

In een enkel geval kun je ook een tijdelijke ontheffing van de bevoegdheid krijgen. Omdat er geen lerarenopleiding is voor het vak is bijvoorbeeld. Of omdat je buitengewoon bekwaam bent. De school vraagt hiervoor toestemming aan de minister. Deze route wordt meestal gevolgd door mensen die naast hun baan of onderneming graag kennis door willen geven.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

Start je als zij-instromer met een werken-lerentraject, waarbij de opleiding wordt betaald door het schoolbestuur waarbij je in dienst treedt dan ontvangt in veel gevallen het schoolbestuur hier achteraf een subsidie voor. Het schoolbestuur betaalt zelf jouw salaris.

Daarnaast zijn er particuliere subsidie- of financieringsmogelijkheden als je start met de opleiding. Informatie over financiering en een rekenhulp vind je op de website van DUO. 

Denk jij na over een zij-instroomtraject in het Zeeuwse onderwijs en heb je na het lezen van deze website nog vragen? Of wil je gewoon eens met iemand sparren over de mogelijkheden? HZ University of Applied Sciences, ZAOS en Scalda helpen je graag verder. Neem gerust contact met ze op om over jouw ambities en  mogelijkheden te spreken! 

Primair onderwijs - HZ University of Applied Sciences 

Voortgezet onderwijs - ZAOS 

Middelbaar beroepsonderwijs - Scalda

Wil je verschillende mogelijkheden bespreken en even sparren? Neem dan contact op met het informatiepunt van Lesgeven in Zeeland via contact@lesgeveninzeeland.nl.

 

 

 

Image

Erik

“Er zijn altijd redenen om iets niet te doen. Maar doe het gewoon en als het niet bevalt, ga je gewoon weer wat anders doen. Het is niet persé een keuze voor de rest van je leven. Pasgeleden ben ik als zij-instromer in het basisonderwijs begonnen. Voor mij voelt dit nu als de juiste keuze en de rest, ach dat wijst de toekomst wel uit.”

Lees meer
Image

Joyce

"Ik kan hiermee kinderen echt vooruithelpen. Niet alleen op het gebied van het vak Nederlands, maar ook bij hun algemene ontwikkeling. Voor mezelf verwacht ik een baan die continu anders is en een leuk team mensen om me heen, waarmee je samen een groep leerlingen klaarstoomt voor een volgend traject en dat ze dat met vertrouwen tegemoetzien." 

Lees meer
Image

Solange

“Ik geniet er elke dag weer van als ik voor de klas sta! Het is fijn om te zien dat mijn instructies overkomen bij de leerlingen. Daarnaast vind ik het ook altijd gezellig om een praatje te maken met de leerlingen, daar is ook de ruimte. Ik vind het werken in het onderwijs fantastisch!”

Lees meer
Image

Antoinette

‘Leerlingen maken het onderwijs leuk en eveneens het kunnen overdragen van de passie die ik voor mijn vak heb. En vanwege mijn vak begeleid ik leerlingen vaak vanaf de onderbouw tot het examen. Het is prachtig te zien hoe brugklassers zich ontwikkelen tot jong volwassenen.'

Lees meer
Image

Mieke

Maar het allerleukste van het onderwijs? "Het blijft zich altijd vernieuwen. Ook nu ik klaar ben met de opleiding is er nog genoeg te leren in het vak als leerkracht!"

Lees meer
Image

Catelijne

"Ik vind het erg leuk om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen in deze leeftijd. Zowel op cognitief gebied als sociaal. Dat ik daaraan mag bijdragen vind ik erg leuk en uitdagend om te doen."

Lees meer
Image

Kim

'Toen kwam het zij-instroomtraject op mijn pad. Omdat ik altijd als graag binnen scholen werkzaam ben geweest, was dit voor mij een mooie kans.’

Lees meer
Image

Mark

‘Leerkracht is een mooi beroep, iemand nieuwe dingen leren is schitterend. Kinderen zijn trots dat ze nieuwe dingen leren, ontdekken en kunnen en jij als leerkracht kan hier iets in betekenen. Nu ik ook in de groep sta, in plaats van alleen in de gymzaal, kan ik ook daar kinderen helpen.’

Lees meer