Ben je momenteel werkzaam als onderwijsassistent of lerarenondersteuner in het primair (specialistisch) onderwijs en wil je je graag verder ontwikkelen tot leraar basisonderwijs? Of ben je werkzaam binnen een andere sector, maar heb je eigenlijk passie voor het onderwijs en zou je je willen omscholen?
Vanaf september 2022 start de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd bij HZ University of Applied Sciences. Het uitgangspunt van de opleiding is flexibel onderwijs. Dit betekent dat je in grote mate zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.
Werkplek
Als je momenteel als onderwijsassistent of lerarenopleider werkzaam bent, adviseren we je deze opleiding Leraar Basisonderwijs te starten met minimaal drie jaar werkervaring. Door deze werkervaring heb je vaardigheden ontwikkeld, die je kunnen helpen bij deze flexibele vorm van studeren. Als je direct na de opleiding mbo-4 Onderwijsassistent of Kindprofessional door wilt stromen naar de opleiding Leraar Basisonderwijs is de voltijdopleiding beter geschikt. Natuurlijk is het wel mogelijk om de flexibele deeltijdopleiding te doen als je wel enkele jaren werkervaring hebt in een andere sector dan het onderwijs (zij-instroom). Je doet dan waarschijnlijk wat langer over het beheersen van alle leeruitkomsten.
De opleiding is gebaseerd op leren op de werkplek. Om die reden is het belangrijk dat je een werkplek hebt binnen het speciaal of regulier basisonderwijs. Je kunt hier minimaal 1 dag en maximaal 4 dagen per week werken aan je ontwikkeling als leraar. Het is belangrijk dat je werkgever je de ruimte geeft voor je opleiding en dat er voldoende begeleiding voor je beschikbaar is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek binnen het basisonderwijs, voordat je aan de opleiding begint. Wel kunnen we hierin adviseren.
Vooropleiding
Je bent toelaatbaar met een:
- diploma mbo niveau 4 of gelijkwaardig. De opleidingen Onderwijsassistent, mbo niveau 4 Kind Professional of Ad Pedagogisch Educatief Professional sluiten direct aan op de opleiding Leraar Basisonderwijs, maar ook met andere gelijkwaardige mbo-4 diploma’s ben je toelaatbaar.
- havo-, mbo- of Ad-diploma. Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie of NLT voldoe je aan deze toelatingseisen. Als je voor één of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, dan word je gevraagd een toelatingstoets af te leggen voor dat vakgebied.
Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4) of Ad-vooropleiding, dan maak je alle drie de toelatingstoetsen, te weten aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
- Je kunt de toelatingstoetsen maken zodra je voor de opleiding bent ingeschreven. Je kunt starten met de opleiding als je alle toetsen hebt gemaakt. Certificaten voor behaalde opleidingstoetsen blijven vijf jaar geldig. Kijk voor meer informatie over de toelatingstoetsen op: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
- Voor aanvang van de opleiding maak je ook de informerende rekentoets Wiscat. Als je deze behaalt met een score van minimaal 103, dan krijg je een vrijstelling voor deze toets in jaar 1. Haal je de toets met een score tussen 71 en 102, dan krijg je in het eerste jaar extra rekenlessen en nog twee kansen in het eerste jaar van inschrijving. Bij een score onder de 70 gaan we met je in gesprek of de bacheloropleiding voor jou de juiste keuze is en wat jij nodig hebt om de toets in jaar 1 wel te halen. Heb je de toets aan het einde van jaar 1 nog niet gehaald, dan moet je de opleiding verlaten. Kijk voor meer informatie over de Wiscat op www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/pabo-wiscat
- Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+.
- Ben je in het bezit van een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan kan je in 2022 het beste kiezen voor de Zij-instroom in beroep.
Adviesgesprek studeren in deeltijd
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden.
Meer weten over deze opleiding bezoek de aankomende Open Dag van de HZ. Bekijk hun Open Dagen op hz.nl/opendag.
Bekijk voor meer informatie de website van de HZ.