Vragen?

Hier vind je een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat die van jou er niet tussen? Neem gerust contact op!

TIP: Op de website van het onderwijsloket staat ook veel informatie: https://www.onderwijsloket.com/

Veelgestelde vragen

Jazeker, leuk! Doe ons een berichtje via het contactformulier en we nemen contact met je op om te onderzoeken wat we voor jou kunnen betekenen.

Ben je je aan het oriënteren op de pabo? Neem dan eens een kijkje bij HZ University of Applied Sciences, zij organiseren ook meeloopdagen in Zeeland. Voor reformatorisch onderwijs kijk je voor meeloopdagen in het basis- en voortgezet onderwijs op endanbenjeleraar.nl.

Op de vacaturepagina vind je alle vacatures in het Zeeuwse onderwijs, dus ook voor andere functies dan leraar. Zit jouw functie er niet tussen? Laat dan je mailadres achter voor een vacature-alert. Succes!

We hebben volop werk in Zeeland! Een greep uit de vacatures vind je op de Zeeuwse Vacaturebank. Wil je werken in het Zeeuwse onderwijs, maar wil de baan voor je partner nog niet lukken? Neem dan contact met ons op, we kijken graag met jullie mee.

Dat is mogelijk. Je kunt in overleg met het UWV of de gemeente de opties doornemen. Op de pagina: Carrièreswitch, vind je informatie over opleidingsmogelijkheden en het aanvragen van subsidie.

Carrièreswitch

Ben je momenteel werkzaam als onderwijsassistent of lerarenondersteuner in het primair (specialistisch) onderwijs en wil je je graag verder ontwikkelen tot leraar basisonderwijs? Of ben je werkzaam binnen een andere sector, maar heb je eigenlijk passie voor het onderwijs en zou je je willen omscholen? 

Vanaf september 2022 start de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd bij HZ University of Applied Sciences. Het uitgangspunt van de opleiding is flexibel onderwijs. Dit betekent dat je in grote mate zelf bepaalt hoe je leert en in welke volgorde je onderwerpen behandelt. Dat doe je in overleg met je studieloopbaancoach. Je gaat op zoek naar leermogelijkheden in je eigen omgeving, zoals projecten waarbij je kunt aansluiten of (nieuwe) taken die je uitvoert. Deze combinatie van leren tijdens het werken bespaart jou en je werkgever tijd.

Werkplek

Als je momenteel als onderwijsassistent of lerarenopleider werkzaam bent, adviseren we je deze opleiding Leraar Basisonderwijs te starten met minimaal drie jaar werkervaring. Door deze werkervaring heb je vaardigheden ontwikkeld, die je kunnen helpen bij deze flexibele vorm van studeren. Als je direct na de opleiding mbo-4 Onderwijsassistent of Kindprofessional door wilt stromen naar de opleiding Leraar Basisonderwijs is de voltijdopleiding beter geschikt. Natuurlijk is het wel mogelijk om de flexibele deeltijdopleiding te doen als je wel enkele jaren werkervaring hebt in een andere sector dan het onderwijs (zij-instroom). Je doet dan waarschijnlijk wat langer over het beheersen van alle leeruitkomsten.

De opleiding is gebaseerd op leren op de werkplek. Om die reden is het belangrijk dat je een werkplek hebt binnen het speciaal of regulier basisonderwijs. Je kunt hier minimaal 1 dag en maximaal 4 dagen per week werken aan je ontwikkeling als leraar. Het is belangrijk dat je werkgever je de ruimte geeft voor je opleiding en dat er voldoende begeleiding voor je beschikbaar is. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek binnen het basisonderwijs, voordat je aan de opleiding begint. Wel kunnen we hierin adviseren.

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een:

- diploma mbo niveau 4 of gelijkwaardig. De opleidingen Onderwijsassistent, mbo niveau 4 Kind Professional of Ad Pedagogisch Educatief Professional sluiten direct aan op de opleiding Leraar Basisonderwijs, maar ook met andere gelijkwaardige mbo-4 diploma’s ben je toelaatbaar.

- havo-, mbo- of Ad-diploma. Dan moet je voldoen aan kenniseisen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie of NLT voldoe je aan deze toelatingseisen. Als je voor één of meer van deze vakken geen examen hebt gedaan, dan word je gevraagd een toelatingstoets af te leggen voor dat vakgebied.

Heb je een mbo-vooropleiding (niveau 4) of Ad-vooropleiding, dan maak je alle drie de toelatingstoetsen, te weten aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

- Je kunt de toelatingstoetsen maken zodra je voor de opleiding bent ingeschreven. Je kunt starten met de opleiding als je alle toetsen hebt gemaakt. Certificaten voor behaalde opleidingstoetsen blijven vijf jaar geldig. Kijk voor meer informatie over de toelatingstoetsen op: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

- Voor aanvang van de opleiding maak je ook de informerende rekentoets Wiscat. Als je deze behaalt met een score van minimaal 103, dan krijg je een vrijstelling voor deze toets in jaar 1. Haal je de toets met een score tussen 71 en 102, dan krijg je in het eerste jaar extra rekenlessen en nog twee kansen in het eerste jaar van inschrijving. Bij een score onder de 70 gaan we met je in gesprek of de bacheloropleiding voor jou de juiste keuze is en wat jij nodig hebt om de toets in jaar 1 wel te halen. Heb je de toets aan het einde van jaar 1 nog niet gehaald, dan moet je de opleiding verlaten. Kijk voor meer informatie over de Wiscat op www.cito.nl/onderwijs/hoger-onderwijs/pabo-wiscat

- Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+.

- Ben je in het bezit van een hbo-opleiding of wo-opleiding? Dan kan je in 2022 het beste kiezen voor de Zij-instroom in beroep.

Adviesgesprek studeren in deeltijd

Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden. 

Meer weten over deze opleiding bezoek de aankomende Open Dag van de HZ. Bekijk hun Open Dagen op hz.nl/opendag.

Bekijk voor meer informatie de website van de HZ

Als zij-instromer kies je ervoor om je volledig te richten op een carrière in het onderwijs en je om te laten scholen. Je staat direct voor de klas en volgt daarnaast een deeltijdopleiding. Je ontvangt direct het salaris van een leraar. 

De voorwaarden voor een betaald zij-instroomtraject zijn:

  • Een afgeronde, onverkorte hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)
  • Geschiktheidsonderzoek of -assessment voor het onderwijs. Deze wordt door de onderwijsinstelling betaald
  • Arbeidsovereenkomst met het schoolbestuur waarvoor je gaat werken

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Wil je meer weten over zij-instroom in het Zeeuwse onderwijs? Lees dan hier verder op de site van HZ University of Applied Sciences (pabo) of ZAOS (lerarenopleiding vo en mbo), of neem contact met hen op!

Als hybride docent kies je voor een baan als vakdocent naast je huidige baan of eigen bedrijf. Je krijgt een parttime dienstverband bij de school en wordt daarnaast bijgeschoold in didactische en pedagogische vaardigheden. 

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een baan als hybride docent zijn:

  • Een afgeronde hbo- of wo opleiding*
  • Voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring (po) of voldoende werkervaring in het vakgebied waarin je les gaat geven (vo en mbo)

    * In het mbo is het soms mogelijk om met een mbo-diploma toegelaten te worden. Op basis van een assessment wordt gekeken of je werk- en denkniveau op hbo-niveau ligt. Dit assessment wordt door de school betaald.

Heb je een technische achtergrond? Dan kan het interessant zijn om als hybride techniekopleider aan de slag te gaan. Je wordt dan opgeleid tot techniekopleider in het vmbo/mbo-onderwijs. Het betreft altijd een hybride constructie; zowel werkzaam in de praktijk als in het onderwijs. Want hoe leuk is het als je jouw kennis, ervaring en kunde, kunt overbrengen op een nieuwe generatie én dit kunt combineren met een baan!

Je volgt in een periode van 10 maanden circa 18 scholingsdagen in de namiddag en avond bij een hogeschool. Daarnaast loop je minimaal 80 uur stage bij een ROC en/of vmbo-school. Als nieuwe hybride opleider sluit je het traject af met een Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) en heb je een goede basis om, in hybride vorm, zelfverzekerd aan de slag te gaan. Als hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar.

Wil je meer weten over dit traject? Dan kun je een kijkje nemen op de website van het Fontys. Je kunt ook altijd contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Als gastdocent mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school.

Als je een deeltijdstudie volgt, word je opgeleid voor het zelfde diploma als bij een voltijdstudie. Met als verschil dat er minder contactmomenten zijn en dat de lessen meestal in de avonduren gegeven worden. Dat maakt een deeltijdstudie geschikt om naast je baan te volgen. Een goede optie als je (nog) geen zij-instroom overeenkomst hebt met een schoolbestuur, maar wel graag als leraar aan de slag wilt gaan.

Voor het volgen van een deeltijdroute ga je meestal eerst in gesprek met de opleider. Dan wordt er gekeken naar je vooropleiding en competenties. Op basis daarvan is het soms mogelijk om vrijstellingen te krijgen of een verkorte route te volgen.

Een reguliere deeltijdstudie duurt vier jaar, maar kan soms ook in 3 of 2 jaar gevolgd worden. Neem daarvoor contact op met de opleider.

Dat kan in 2 gevallen: 

Als gastdocent of hybride techniekopleider mag je maximaal 4 uur per week lesgeven. Dat moet gebeuren onder begeleiding van een bevoegde leraar. Met name in het mbo en hbo wordt er regelmatig een beroep gedaan op gastdocenten, maar ook steeds vaker in het voortgezet onderwijs. Vaak hebben gastdocenten kennis van een specifiek vakgebied dat voor een opleiding relevant is.

In een enkel geval kun je ook een tijdelijke ontheffing van de bevoegdheid krijgen. Omdat er geen lerarenopleiding is voor het vak is bijvoorbeeld. Of omdat je buitengewoon bekwaam bent. De school vraagt hiervoor toestemming aan de minister. Deze route wordt meestal gevolgd door mensen die naast hun baan of onderneming graag kennis door willen geven.

Hoe kom je in aanmerking?
Voor actuele mogelijkheden neem je contact op met de school. 

In de meeste gevallen start je als zij-instromer met een werken-lerentraject, waarbij de opleiding wordt betaald door het schoolbestuur waarbij je in dienst treedt. In veel gevallen ontvangt het schoolbestuur hier achteraf een subsidie voor. Het schoolbestuur betaalt zelf jouw salaris.

Daarnaast zijn er particuliere subsidie- of financieringsmogelijkheden als je start met de opleiding. Informatie over financiering en een rekenhulp vind je op de website van DUO. 

Als je begint aan het traject Hybride Techniekopleiders zijn er interessante subsidie mogelijkheden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met een van de medewerkers van Huis van de Techniek via info@huisvandetechniek.nl.

Denk jij na over een zij-instroomtraject in het Zeeuwse onderwijs en heb je na het lezen van deze website nog vragen? Of wil je gewoon eens met iemand sparren over de mogelijkheden? HZ University of Applied Sciences en ZAOS helpen je graag verder. Neem gerust contact met ze op om over jouw ambities en  mogelijkheden te spreken!

Primair onderwijs
HZ University of Applied Sciences kan je alles vertellen over de pabo-opleiding voor zij-instromers. De informatie lees je op hun website. Heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact met hen op, ze helpen je graag verder!

Voortgezet onderwijs en mbo
De Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) is een samenwerking van alle Zeeuwse vo- en mbo-scholen en begeleidt (namens hogescholen) studenten, zij-instromers en starters in het Zeeuwse vo en mbo-onderwijs. 

Ik werk in het onderwijs

  1. Zeeland is fantastisch om te leven en werken.
    Waarom? Dat leggen we je graag uit.
  2. Het is fijn werken in het Zeeuwse onderwijs.
    Waarom? Dat leggen we uit per onderwijssector:

Actuele vacatures vind je op onze vacaturepagina! Werk je al in het onderwijs en zit jouw baan er (nog) niet bij? Stuur ons dan een open sollicitatie en we helpen je graag verder.  

Zeeland heeft de krapste arbeidsmarkt van Nederland. Dus banen, die zijn er genoeg. Een greep uit de mogelijkheden vind je op de Zeeuwse Vacaturebank. Plannen om naar Zeeland te komen, maar nog steeds die baan voor je partner nog niet gevonden? Stuur ons een bericht en we helpen jullie graag verder!

Dat kan zeker. Ook als je al lange tijd niet meer voor de klas hebt gestaan, kun je gewoon solliciteren op lerarenfuncties. De school kijkt samen met jou of het nodig is om een opfriscursus te doen of bijgeschoold te worden. Ook kun je contact opnemen met TCOZ of ZAOS:

Als je herintreder bent in het basisonderwijs, denkt het Transfercentrum Zeeland (TCOZ) graag met je mee. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Als je wilt herintreden in het voortgezet- of mbo-onderwijs, gaat de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) graag met je in gesprek. Zij zijn verbonden aan alle Zeeuwse middelbare- en mbo-scholen. ZAOS heeft goed zicht op (toekomstige) vraag naar leraren in het vo en kan je indien nodig helpen om een opfriscursus of opleiding te volgen.

Ik wil lesgeven

Jazeker, leuk! Doe ons een berichtje via het contactformulier en we nemen contact met je op om te onderzoeken wat we voor jou kunnen betekenen.

Wil je in Zeeland blijven tijdens je studie? Dat begrijpen we goed! Met een Pabo- of lerarenopleiding is het goed mogelijk om thuis te blijven wonen en in Zeeland stage te lopen. De volgende studies kun je volgen in Zeeland en/ of biedt stage- en opleidingsplaatsen in Zeeland:

Leraar basisonderwijs (Pabo):
HZ University of Applied Sciences biedt de Pabo-opleiding aan in Vlissingen. Zij zorgen ervoor dat er altijd een passende stageplaats voor jou beschikbaar is in Zeeland.
Driestar Hogeschool biedt stages aan op reformatorische scholen in het primair- en voortgezet onderwijs. Meer informatie vind je op endanbenjeleraar.nl. 

Lerarenopleiding voortgezet onderwijs en mbo:
De Zeeuwse Academische Onderwijsschool (ZAOS) biedt lerarenopleidingen via  Opleidingsschool Zuidwest aan. Dit doen ze in samenwerking met verschillende hogescholen. Bij Opleidingsschool Zuidwest traject ga je direct 2 dagen aan de slag als leraar in opleiding. Docenten die een opleiding via Opleidingsschool Zuidwest hebben gevolgd, presteren goed in het werkveld, En het biedt jou de kans om in de regio te blijven. Meer informatie over Opleidingsschool Zuidwest vind je op de website.

Logisch dat je een studie wilt kiezen met uitzicht op een baan en carriėre. In Zeeland hebben we veel vraag naar leraren en onderzoek laat zien dat het tekort verder oploopt in de komende jaren. Veel leraren gaan met pensioen.  

De vraag naar basisschoolleraren gaat de komende jaren alleen nog maar groter worden, de verwachting is dat er in 2024 vraag is naar minimaal 150 extra leraren.

In het middelbaar onderwijs is de grootste vraag naar leraren in: Nederlands, Engels, Frans, Duits, ICT/Informatica, wiskunde, natuur- en scheikunde (nask).

Wil je onderzoeken of het onderwijs bij je past en welke doelgroep dan het beste bij je aansluit? 

We geven je een paar tips:

Download hier het stroomdiagram met de studieroutes voor leraar basisonderwijs. 

Ik ben Vlaamse onderwijsprofessional

Het Nederlandse onderwijssysteem heeft geen aparte kleuterschool. Leerlingen gaan van hun 4e tot en met 12e levensjaar naar de lagere school, het zogenaamde primair onderwijs. Als ze 4 zijn starten ze in groep 1, en zo stromen ze door tot groep 8 als ze 12 zijn. Hierna gaat de leerling naar het middelbaar, het voortgezet onderwijs (vo). Welk niveau ze daar volgen, is afhankelijk van het schooladvies vanuit de basisschool.

Een overzicht van de Zeeuwse scholen vind je hier.

Leerlingen gaan van hun vierde tot en met twaalfde levensjaar naar de basisschool, het 'primair onderwijs' (po). Als ze 4 zijn starten ze in groep 1. Groep 8 is het laatste leerjaar van het primair onderwijs. Daarna stroomt een leerling door naar de middelbare school, het 'voortgezet onderwijs' (vo). Het niveau is afhankelijk van het schooladvies vanuit het primair onderwijs.

In Nederland valt ook het speciaal onderwijs (leeftijd 4 - 20 jaar) onder de sector primair onderwijs. 

Meer informatie over het po vind je op de pagina 'Basisonderwijs'.

Het voortgezet onderwijs (vo) is ingedeeld in verschillende stromingen:

VMBO (Voorbereidend Middelbaar Onderwijs), met extra onderverdeling:

  • theoretische leerweg
  • gemengde leerweg
  • kaderberoepsgerichte leerweg
  • basisberoepsgerichte leerweg

HAVO (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs)

VWO (Voortgezet Wetenschappelijk Onderwijs)

Praktijkonderwijs, gericht op extra ondersteuning voor de leerlingen.

In de ‘onderbouw’ krijgen de leerlingen de basisvorming. Pas in de ‘bovenbouw’ kiest de leerling voor een bepaalde sector of bepaald interesseveld, en wordt er een specifiek vakkenpakket samengesteld.
 

Meer uitleg over de verschillende stromingen in het middelbaar onderwijs

VMBO duurt 4 jaar en bestaat uit 4 leerwegen. Een leerweg in het VMBO geeft een niveau en een bepaald soort programma aan: van heel praktisch tot vooral theoretisch. Na 2 jaar onderbouw, kiest de leerling in de bovenbouw voor een bepaalde sector (bijvoorbeeld techniek, zorg en welzijn, economie of landbouw). Na het halen van het diploma, vergelijkbaar met een diploma 2e graad BSO in België, kan een leerling doorstromen naar de HAVO of kiezen voor een MBO-opleiding (vergelijkbaar met 3e graad TSO of BSO).

HAVO duurt 5 jaar. De onderbouw duurt drie jaar en in de bovenbouw kiest een leerling een studierichting net zoals in het VWO. Een leerling kan met een HAVO-diploma, vergelijkbaar met een diploma na de 2e graad ASO of TSO in België, alsnog verder studeren in het VWO of kiezen voor een HBO-opleiding.

VWO duurt 6 jaar en heeft 2 vormen (gymnasium en atheneum). De onderbouw duurt 3 jaar. Daarna kiest een leerling in de bovenbouw voor een bepaalde studierichting (natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, of cultuur en maatschappij). Een VWO-diploma, vergelijkbaar met een diploma 3e graad ASO in België, geeft toegang tot de universiteit (WO-studie).

Tweetalig onderwijs 
In Nederland zijn er middelbare scholen die een volledig Tweetalig Onderwijsprogramma (TTO) hebben van Nederlands en Engels.

Praktijkonderwijs (pro) richt zich op jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. De opleiding biedt veel praktijkvakken, persoonlijke aandacht en begeleiding. Met als doel om te functioneren in de maatschappij en de arbeidsmarkt op te gaan. Indien mogelijk worden de leerlingen opgeleid voor een diploma mbo-niveau 1, waarmee je opgeleid wordt voor een plaats op de arbeidsmarkt. Sommige leerlingen stromen voor naar een vervolgopleiding op mbo-niveau 2. In Zeeland wordt praktijkonderwijs aangeboden door VO Zeeuws Vlaanderen (Praktijkschool Hulst), Respont, Pontes Pieter Zeeman en Calvijn College.

Meer informatie over het Zeeuwse Voortgezet Onderwijs vind je op de pagina 'Voortgezet Onderwijs'.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt beroepsgerichte opleidingen voor alle sectoren. De meeste opleidingen duren vier jaar. Er is veel aandacht voor de praktijk en werkervaring.

Mbo-opleidingen worden gegeven op vier verschillende niveaus:

  • niveau 1: assistent beroepsbeoefenaar
  • niveau 2: medewerker / basisberoepsbeoefenaar
  • niveau 3: zelfstandig medewerker / zelfstandig beroepsbeoefenaar / vakopleiding
  • niveau 4: middenkaderfunctionaris / gespecialiseerd beroepsbeoefenaar (geeft toegang tot HBO)

Meer informatie over het mbo vind je op de pagina 'mbo'.

Het hoger onderwijs in Nederland bestaat uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo) op de universiteit. Hbo-studenten kunnen een voltijd hbo-opleiding van vier jaar afsluiten met een bachelorgraad. Wo-studenten kunnen deze graad na minimaal drie jaar halen. Daarna kunnen deze wo-studenten in minimaal één jaar hun studie afsluiten met de mastergraad.

Het hbo-onderwijs in Zeeland wordt verzorgd door Hogeschool Zeeland in Vlissingen en Middelburg.

University College Roosevelt (UCR) in Middelburg biedt wetenschappelijk onderwijs aan.

Meer informatie over het hbo vind je op de pagina 'hbo'.

Primair onderwijs
Als leraar in het primair onderwijs (po) verdien je tussen de € 2.678 en € 4.113 bruto per maand. Dit is de inschaling op L10 niveau volgens de cao voor primair onderwijs. Daarnaast heb je recht op vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (6,3%) en een ruime hoeveelheid verlofdagen.

De schaal heeft 15 tredes. In principe stijgt je salaris jaarlijks met één trede.

In het po kun je met extra bevoegdheden doorstromen naar een leraarfunctie in schaal L11 of schaal L12. Het maximumsalaris ligt op € 5.070 bruto per maand. Meer informatie over je salaris in het primair onderwijs vind je op ruimbaanvoorpo.nl.

Voortgezet onderwijs 
Als leraar in het voortgezet onderwijs (LB) verdien je tussen de € 2.747 en € 4.186 bruto per maand. Daarnaast heb je recht op vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (7,4%), reiskostenvergoeding en een ruime hoeveelheid verlofdagen. De schaal heeft 12 tredes. In principe stijgt je salaris ieder jaar met één trede.

Ook ontvang je jaarlijks een opleidingsbudget en een budget van 50 uur die je naar keuze in kunt zetten, bijvoorbeeld voor lestaakvermindering.

In het voortgezet onderwijs kun je met extra bevoegdheden doorstromen naar een hogere lerarenfunctie in schaal LC of LD. Het maximumsalaris ligt op € 5.546 per maand. Meer informatie over je salaris in het voortgezet onderwijs vind je op wordleraarinhetvo.nl.

Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo)
Als leraar in het mbo verdien je tussen de € 2.820 en € 4.218 bruto per maand. Dit is de inschaling als Docent LB. Met extra bevoegdheden is het mogelijk om door te groeien naar een hogere leraarfunctie in schaal LC. inschaling. Het maximumsalaris ligt op € 4.779 per maand

Naast je salaris heb je recht op 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,33%, reiskostenvergoeding en een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar. Meer informatie over je salaris in het mbo vind je op de website van de MBO Raad.

Hoger Beroepsonderwijs (hbo)
Als leraraar in het hbo verdien je tussen de € 2.769 en € 4.892 per maand. Dit is conform schaal 10 of 11 in cao hbo. Naast je salaris ontvang je een vakantietoeslag van 8%, eindejaarsuitkering van 8,3% en reiskostenvergoeding. En natuurlijk een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar.

Alle bovengenoemde salarissen zijn bruto maandbedragen op basis van een fulltime job.

In het onderwijs ontvang je meestal 1 of 2 jaarcontracten en daarna een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer je bevoegd bent kom je hiervoor in aanmerking.

Dat is zeker mogelijk! We verwelkomen je graag op onze scholen. In overleg met het schoolbestuur is het mogelijk om een dag mee te lopen op een school naar keuze. Via de contactgegevens onder het kopje Deelnemers kun je contact opnemen met een school. Of reageer via het contactformulier, dan helpen wij je op weg!

Wil je ervaren hoe het is om als leraar voor de klas te staan, zonder direct te kiezen voor een vaste school of onderwijsgroep? Of graag tijdelijk of flexibel aan de slag? In het primair onderwijs is dat mogelijk door je in te schrijven voor de vervangingspool van TCOZ. Op basis van jouw beschikbare dagen en de regio of scholen waar je wilt werken, word je ingepland op Zeeuwse scholen met een vervangingsvraag. Meer informatie over TCOZ vind je hier.

Tijdelijke vacatures voor het voortgezet onderwijs, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs vind je op onze vacaturepagina. Staat jouw vacature er niet bij? Laat op de vacaturepagina mailadres achter voor een vacature-alert, of neem contact op via het contactformulier. We helpen je graag verder! 

Primair Onderwijs
Als je onderwijsbevoegdheid hebt in België en de Vlaamse opleiding ‘leraar kleuteronderwijs’ of ‘leraar lager onderwijs’ hebt behaald, wordt je diploma erkend als bevoegdheid voor het gehele primair onderwijs (leeftijd vier t/m twaalf).

De erkenning van je diploma gebeurt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit geldt ook als het om tijdelijk of incidenteel werk gaat. Meer informatie over diplomawaardering vind je op de website van DUO.

Voortgezet onderwijs en mbo
Je diploma wordt in het vo en mbo nog niet automatisch erkend. Terwijl de erkenningsprocedure loopt, mag je wel al lesgeven in Nederland. Ook word je direct ingeschaald als bevoegd leraar.

De erkenning van je diploma gebeurt door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit geldt ook als het om tijdelijk of incidenteel werk gaat. Meer informatie over diplomawaardering vind je op de website van DUO.

Hbo
Met een Vlaams diploma mag je aan de slag op het hbo, mits aan de reguliere eisen aan werken in het hbo wordt voldaan. Er is geen speciale omzetting nodig. 

Om als leraar te werken, heb je altijd een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) of het Belgische equivalent nodig. Voor Belgische leerkrachten is dit het vroegere ‘attest van goed gedrag en zeden’, een uitreksel van je strafblad.

Voor een contract in het voortgezet onderwijs en mbo mag je je Belgische attest gebruiken. 

Om les te kunnen geven in het primair onderwijs, moet je een VOG in Nederland aanvragen.

Voor je diploma-erkenning en indiensttreding mag het attest of je VOG in beide gevallen niet ouder zijn dan 6 maanden.

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden als je als Belg in Nederland werkt. Denk aan belasting, mutualiteit en pensioen. Het grensinfopunt helpt je hierbij en maakt het overzichtelijk. Als je je persoonlijke situatie invult, krijg je direct advies.

We vertellen je er graag over op onze pagina Wonen in Zeeland. Op de website Zeeland Land in Zee, vind je alle informatie over Wonen, Werken en Leven in Zeeland. 

De website van Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen informeert je over wonen en werken in Zeeuws Vlaanderen. 

Vragen over het basisonderwijs

Onder primair onderwijs valt het basisonderwijs voor kinderen van 4-12 jaar oud. Ook het speciaal onderwijs op basis- en voortgezet niveau vallen hieronder. De scholen kunnen openbaar zijn of lesgeven op een levensbeschouwelijke grondslag. Sommige scholen hebben een eigen pedagogische visie, zoals dalton- of montessorionderwijs.  Bij groep 1 en 2 spreek je over de onderbouw. Groep 3, 4 en 5 zijn de middenbouw en groep 6, 7 en 8 de bovenbouw.

Je bent verantwoordelijk voor een klas, waar jij de juf of meester van bent. In de onderbouw geef je spelenderwijs les en hoe ouder de kinderen worden, des te meer lesstof je overbrengt. Je maakt gebruik van methodes, maar er is veel ruimte om de lessen naar eigen inzicht en creativiteit in te richten. Je begeleidt je leerlingen op hun eigen niveau, bijvoorbeeld door gebruik te maken van ICT-systemen. Je toetst het niveau van je leerlingen en bespreekt de voortgang met de ouders. Met je collega’s overleg je over overkoepelende thema’s en het schoolbeleid.

Hier heb je een pabodiploma voor nodig. Hiervoor volg je de 4-jarige pabo-bacheloropleiding. Je kunt de pabo zowel in voltijd als in deeltijd volgen. 

Andere trajecten om je pabodiploma te halen zijn:

  • Duaal (2-4 jaar): Bijvoorbeeld na je diploma voor onderwijsassistent
  • Verkort (1,5-3 jaar): Hiervoor kom je alleen in aanmerking met een hbo- of wo diploma
  • Academische opleiding: Je combineert de pabo-opleiding met een academische bachelor zoals onderwijskunde of pedagogiek
  • Universitaire pabo-opleiding. Deze wordt alleen in Nijmegen aangeboden

In Zeeland wordt de pabo-opleiding aangeboden op Hogeschool Zeeland in Vlissingen. 
Wil je graag de pabo doen op reformatorische grondslag? Neem dan eens een kijkje op endanbenjeleraar.nl.

Het is mogelijk om leraar in het basisonderwijs worden via een traject zij-instroom. Hierbij ga je een betaalde leerwerkovereenkomst aan met een schoolbestuur én met de hogeschool. Daarvoor moet je voldoen aan eisen van vooropleiding (diploma van onverkort hbo of wo), kennis en ervaring.

Een zij-instroomtraject duurt doorgaans 2 jaar en is een combinatie van werken en leren. Indien je belangstelling hebt voor een traject zij-instroom, neem je contact op met Transfercentrum Onderwijs Zeeland. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en of er op dat moment ruimte is voor een traject.

Als leraar in het primair onderwijs verdien je tussen de € 2.678 en € 4.113 per maand. Dit is de inschaling op L10 niveau volgens het cao voor primair onderwijs. 

Verder heb je recht op een vakantietoeslag (8%), eindejaarsuitkering (6,3%) en een ruime hoeveelheid verlofdagen. Je bouwt pensioen op via ABP.

Je leest het goed. Een speciaal kopje voor de mannen. Want we hebben jou nodig in het onderwijs. Kinderen hebben mannen als rolmodel nodig. Die ruimte geeft om een potje te stoeien of krachten te meten. Die er soms voor kiest om niet mee te gaan in je emoties, maar helpt om je angsten te overwinnen.

We hebben goed nieuws voor je. Vanaf augustus kun je direct 2 dagen per week aan de slag als leraar in opleiding. Bij de pabo van de HZ University of Applied Sciences werk je mee in zowel de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De inhoud van de lessen op de pabo is afgestemd op de bouw waar je op dat moment je werkleerplek hebt. Vanaf augustus mag je aangeven of je in de onderbouw liever een leerwerkplek in groep 1/2, groep 3 of groep 4 hebt. Zo helpen we jou ontdekken waar jij het beste presteert.

Wil je weten of het primair onderwijs bij jou past? Dat doe je natuurlijk door mee te lopen op een basisschool. 

Als leraar zijn er verschillende mogelijkheden om je loopbaan vorm te geven. Zoals:

Kiezen voor aanvullende taken naast je leraarschap. Bijvoorbeeld als lid van de medezeggenschapsraad, oudercoördinator of zorgcoördinator. 

Lesgeven in het (voortgezet) speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs. Hier mag je met je pabo-diploma aan de slag en volgt daarnaast meestal een hbo-master. Meer informatie vind je bij 'Welk diploma heb ik nodig in het speciaal onderwijs?'.

Met aanvullende opleidingen kun je je specialiseren in een specifiek vakgebied, onderwijsontwikkeling of doorstromen naar bijvoorbeeld een functie als Intern Begeleider (IB'er). Als IB'er begeleid je, of organiseer je begeleiding voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. 

Ook kun je kiezen voor een managementfunctie, in de meeste gevallen als schooldirecteur.

Je vindt hier een overzicht van de loopbaanpaden voor het primair onderwijs.

Vragen over het speciaal onderwijs

Soms heeft een leerling specifieke begeleiding of ondersteuning nodig die niet geboden kan worden in het reguliere basisonderwijs. Dan kan de leerling terecht op het speciaal basisonderwijs (sbo). De problematiek van deze kinderen is lichter dan in het speciaal onderwijs. De kerndoelen van het sbo zijn gelijk aan die in het reguliere onderwijs, maar leerlingen krijgen iets meer tijd (tot 14 jaar oud) om deze doelen te halen. 

De klassen zijn kleiner dan in het reguliere po. Leraren ondersteunen de kinderen vooral op gebied van leerproblemen, opvoedingsmogelijkheden en gedragsproblemen. Na het sbo stromen leerlingen meestal door naar het vmbo, een praktijkschool of voortgezet speciaal onderwijs.

In Zeeland wordt speciaal basisonderwijs aangeboden door Ozeo, Perspecto, Speciale scholen Kapelle en Obase. 

Scholen voor speciaal onderwijs (so, 4-12 jaar) en voortgezet speciaal onderwijs (vso, 12-20 jaar) zijn gericht op leerlingen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke handicap en leerlingen met psychische- of gedragsproblemen. Het vso kent verschillende uitstroomprofielen: vervolgonderwijs, arbeid, beschutte arbeid en verschillende vormen van dagbesteding. De scholen zijn verdeeld in 4 clusters, gericht op:

Cluster 1
Blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen);

Cluster 2
Dove leerlingen, slechthorende leerlingen, leerlingen met een ernstige taalontwikkelingsstoornis (TOS), spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen;

Cluster 3
Leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende leerlingen en langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren;

Cluster 4
Leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.

Werkwijze
Zowel in het speciaal onderwijs (so) als voortgezet speciaal onderwijs (vso) ben je vaak groepsleerkracht van een vaste klas. Aangezien deze kinderen extra aandacht nodig hebben, heeft een klas meestal 6-12 leerlingen. Je wordt ondersteund door een of meerdere onderwijsassistenten. Dit geeft jou de ruimte om onderwijs en begeleiding op maat aan te bieden. 

Naast contacten met de ouders of verzorgers, heb je contact met een orthopedagoog of andere specialisten binnen de school en soms hulpverleners. De multiproblematiek van je leerlingen vraagt de nodige liefde, creativiteit, affiniteit en flexibiliteit.

In Zeeland wordt (voortgezet) speciaal onderwijs aangeboden door Auris, Ozeo en Speciale scholen Kapelle.

Praktijkonderwijs (pro) richt zich op jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. De opleiding biedt naast de theoretische vakken veel praktijkvakken. Door de groepsgrootte is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding. Met als doel om te functioneren in de maatschappij, met een baan de school te verlaten, de arbeidsmarkt op te gaan. Indien mogelijk kunnen leerlingen, in samenwerking met Scalda,  gaan voor een diploma mbo-niveau 1 met doorstroommogelijkheid naar niveau 2 of uitstroommogelijkheid richting arbeidsmarkt.

In het praktijkonderwijs wordt gewerkt met vaste klassen en groepsleerkrachten met een pabo-diploma. Een aantal praktijkvakken worden gegeven voor vakleerkrachten met een lerarenopleiding in die vakrichting.

In Zeeland wordt praktijkonderwijs aangeboden door VO Zeeuws Vlaanderen (Praktijkschool Hulst)Respont (Praktijkschool De Sprong in

Terneuzen, De Wissel in Goes en Het Bolwerk in Middelburg) Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee en Calvijn College locatie Krabbendijke.

Het sbo en so zijn aangesloten bij Coöperatie voor Primair Onderwijs Zeeland (CPOZ). 

Het vso en pro hebben zich met de entree-opleiding (mbo 1) van Scalda verenigd in Zeeuwse Stichting Maatwerk. Met als doel om de jongeren klaar te stomen voor de Zeeuwse arbeidsmarkt. Door maatwerk en verbinding met het bedrijfsleven, wordt voor de leerlingen een duurzame werkplek gevonden. 

Actuele vacatures vind je op onze vacaturepagina

We gaan altijd graag in gesprek met kandidaten die lesbevoegd zijn en in interesse hebben in het specialistisch onderwijs. Ook als er geen concrete vacature open staat. Dus kun je zo snel geen vacature vinden, laat dan je gegevens bij ons achter. Wij nemen contact met je op!

Binnen het specialistisch onderwijs wordt voornamelijk gewerkt met groepsleerkrachten. Dat houdt in dat je dagelijks voor dezelfde klas staat en in verschillende vakken lesgeeft. In het vso en pro werken worden praktijkvakken vaak gegeven door vakleerkrachten.

Lesgeven is je voornaamste taak. De focus in het specialistisch onderwijs ligt echter minstens zoveel op het pedagogische dan het didactische vlak. De band die je opbouwt met je leerling en de veilige omgeving die je creëert, zijn het fundament om te leren. Pas dan zal je succes hebben in het aanleren van vaardigheden en lesstof. 

De klassen zijn klein, en bestaan meestal uit 8-15 leerlingen. Als leraar word je veelal ondersteund door een onderwijsassistent die ondersteunende onderwijs- en zorgtaken op zich neemt. Samen met je collega’s op school bied je maatwerk aan je leerling. De collega die jouw leerling vorig jaar in de klas had, kan jou helpen bij het kiezen van de juiste benadering. 

Als leerkracht heb je intensief contact met ouders en verzorgers van je leerling. Je neemt hen mee in je werkwijze en hun bevindingen helpen je de juiste koers te blijven varen. Daarnaast heb je veel contact met de psycholoog, orthopedagoog of logopedist die bij de school werkt. Ook heb je soms te maken met zorgaanbieders op het gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie, verpleegkunde of jeugdzorg. 

Het meest belangrijke dat je mee kunt nemen naar het specialistisch onderwijs, is een groot hart voor je kinderen. Dat is de basis. 
Ook als je na het afronden van je pabo- of lerarenopleiding nog geen werkervaring hebt opgedaan in het onderwijs, kom je in aanmerking voor een baan in het specialistisch onderwijs. Vanuit de behoefte van onze leerlingen, zien we een aantal competenties die belangrijk zijn. Herken jij jezelf hierin? Ga dan eens in gesprek bij een van onze scholen!

Je omgeving kent jou als een optimist die altijd kansen ziet. Je bent in staat om een gestructureerde, voorspelbare en daarmee veilige omgeving te creëren. Het is soms een zoektocht om je leerling te activeren. Dat daagt je creativiteit uit en dwingt je flexibel in te springen op situaties. Je hebt eindeloos geduld en herhaalt dezelfde boodschap vaak meerdere malen per dag, om structuren en gewoontes aan te leren. Je zoekt je de grenzen op van wat je leerling kan en wil. En je daagt uit om net die extra stap te zetten, hoe spannend dat ook is. Met je collega’s bepaal je de koers om je leerling verder te brengen. Soms betekent dat, dat je grenzen moet stellen om je leerling te beschermen. Vanuit jouw professionaliteit sta je stevig in je schoenen. 

In het specialistisch onderwijs kun je terecht met een pabo-diploma. Daarnaast volg je in de meeste gevallen de post-hbo master Educationals Needs (EN). 

Om als vakdocent aan de slag te gaan in het praktijkonderwijs, heb je een hbo-lerarenopleiding nodig in dat vakgebied. 

Groepsleerkracht 
Het is mogelijk om leraar in het speciaal onderwijs te worden via een traject zij-instroom. Hierbij ga je een betaalde leerwerkovereenkomst aan met een schoolbestuur én met de hogeschool. Daarvoor moet je voldoen aan eisen van vooropleiding (diploma van onverkort hbo of wo), kennis en ervaring.

Een zij-instroomtraject duurt doorgaans 2 jaar en is een combinatie van werken en leren. Indien je belangstelling hebt voor een traject zij-instroom, neem je contact op met het schoolbestuur. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en of er op dat moment ruimte is voor een traject.

Vakleerkracht Praktijkonderwijs
Bij een zij-instroomtraject voor een tweedegraads bevoegdheid volg je de lerarenopleiding als werk-leertraject. Vanaf de eerste dag sta je voor de klas. Dit traject duurt maximaal 2 jaar. Je komt hiervoor in aanmerking met een hbo- of wo-diploma verwant aan een schoolvak, een arbeidsovereenkomst en na een geschiktheidstoets. Als zij-instromer word je ingeschaald als gediplomeerd leraar.

Om in aanmerking te komen voor een betaald zij-instroomtraject neem je contact op met het schoolbestuur waar je bij wilt werken. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en of er op dit moment ruimte is voor een traject. 

Weten welke opleidingen verwant zijn aan welk schoolvak? Dat vind je in de verwantschapstabel van de overheid

Meer informatie over zij-instroom vind je op de pagina 'ik wil een Carrièreswitch!'.

Speciaal onderwijs
Als leraar in het speciaal onderwijs verdien je tussen de € 2.678 en € 4.434 per maand. Dit is de inschaling op L10 of L11 niveau volgens het cao voor primair onderwijs. 

Verder heb je recht op een vakantietoeslag (8%), eindejaarsuitkering (6,3%) en een ruime hoeveelheid verlofdagen. Je bouwt pensioen op via ABP.

Meer weten over salaris en arbeidsvoorwaarden? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Praktijkonderwijs
Als leraar in het praktijkonderwijs verdien je tussen de € 2.747 en € 4.186 bruto per maand, conform inschaling LB van de cao vo. Met extra bevoegdheden is het mogelijk om door te stromen naar een hogere leraarfunctie (LC of LD). 

Naast je salaris heb je recht op vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (7,4%), reiskosten en een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar. Jaarlijks ontvang je een budget in tijd en geld voor opleiding en ontwikkeling.

Meer weten over salaris en arbeidsvoorwaarden? Neem dan een kijkje op wordleraarinhetvo.nl.

Binnen het specialistisch onderwijs zijn er diverse mogelijkheden om je carrière te verbreden of verdiepen. 

Naast je baan als leraar is het mogelijk om extra taken binnen je school of scholengroep op te nemen, zoals mentorschap, functioneren in de medezeggenschapsraad, het organiseren van activiteiten of meedenken over schoolbeleid.

Je kunt je loopbaan verbreden door te kiezen voor een andere doelgroep of leeftijdsgroep. Of je gaat aan de slag als ambulant begeleider van leerlingen in het reguliere onderwijs, bijvoorbeeld met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).  

Ook kun je de specialisatie opzoeken, bijvoorbeeld in de rol van orthopedagoog. Heb je management-ambities, dan past de functie van teamleider of directeur wellicht goed in jouw toekomstbeeld. 

Vragen over het voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs wordt lesgegeven aan kinderen van ongeveer 12-18 jaar. Ze kunnen verschillende niveaus volgen: praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo.

Het voortgezet speciaal onderwijs (vso, leeftijd 12-20 jaar), valt officieel onder de sector primair onderwijs. Lees meer over het vso op de pagina 'Basisonderwijs' - 'Wat is het speciaal onderwijs?'.

In het voortgezet onderwijs ben je vakdocent. Dat betekent dat je lesgeeft op jouw vakgebied aan leerlingen uit verschillende niveaus en leerjaren. 

Maar dat is niet alles. Een greep uit jouw taken als leraar:

  • Voorbereiden van de lesstof en het curriculum. Hierbij heb je overleg met je collega’s uit je team en vaksectie
  • Voorbereiden en nakijken van toetsing, plus bijhouden van de resultaten in het leerlingenvolgsysteem
  • Onderhouden van contacten met ouders en externen
  • Zelfevaluatie, volgen van cursussen en opleidingen om up to date te blijven en deelnemen aan studiedagen
  • Vanaf het tweede jaar word je mentor van een klas of groep leerlingen. Je begeleidt hen en fungeert vaak als vertrouwenspersoon.

Je mag voor de klas met een tweedegraads of eerstegraads bevoegdheid, of tijdens de studie daarvan.

  • Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven op de praktijkschool, het vmbo en de leerjaren 1, 2 en 3 van de havo en het vwo.
    Deze bevoegdheid geeft je ook toegang tot leraar op het middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneducatie en het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Vso valt officieel onder het Basisonderwijs.
  • Met een eerstegraads bevoegdheid mag je daarnaast ook lesgeven aan de leerjaren 4 en 5 van de havo en leerjaren 4, 5 en 6 van het vwo
  • Met een pabodiploma mag je lesgeven op de algemene vakken van het praktijkonderwijs.

Voor de tweedegraads bevoegdheid volg je een hbo-lerarenopleiding. Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze 2-4 jaar. 

Steeds meer studenten kiezen voor een 'Opleiden in de School' traject (OIDS), gericht op werkplekleren. Meer informatie lees je in Wat is een 'Opleiden in de School' traject?.

Voor de eerstegraads bevoegdheid heb je een educatieve master nodig. Dat is een 2-jarige universitaire master na je wo-bachelor in een verwant vak. Wanneer je de tweedegraads bevoegdheid hebt, kun je kiezen voor de hbo-master tot eerstegraads leraar. Deze is in Zeeland te volgen via een OIDS-traject. Meer informatie lees je in Wat is een Opleiden in de School traject?.

In Zeeland heeft de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) een coördinerende rol tussen diverse hogescholen en Zeeuwse vo-schoolbesturen. Op de website van ZAOS kun je zien met welke lerarenopleidingen ze samenwerken. 
Wil je graag een lerarenopleiding volgen op reformatorische grondslag? Neem dan eens een kijkje op endanbenjeleraar.nl!

Een tweedegraads OIDS-traject is een voltijds lerarenopleiding, waarbij je direct praktisch aan de slag gaat als leraar in opleiding. Twee dagen per week word je opgeleid op diverse scholen in het vo of mbo. Op de lerarenopleiding leer je vakinhoudelijke kennis, didactiek en pedagogiek. De praktijk pas je direct toe voor de klas.   

In Zeeland kun je het OIDS-traject volgen via de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS). De link tussen alle Zeeuwse schoolbesturen in het vo/ mbo en de meeste lerarenopleidingen.

Begeleiding 
Vijf keer per jaar doe je mee aan een transferdag. Je gaat met andere ZAOS-studenten (of eigenlijk noemen we je liever leraar in opleiding) in gesprek over je leerproces. Hier maak je de koppeling tussen de theorie uit je lerarenopleiding en de dagelijkse schoolpraktijk. Op je opleidingslocatie word je begeleid door een werkplekbegeleider (ervaren leraar en vakgenoot) en schoolopleider (coördinator van de studenten en werkplekbegeleiders). Een OIDS-traject in Zeeland past bij je als je graag praktisch aan de slag gaat met de lesstof van je studie. Het OIDS-traject staat kwalitatief hoog aangeschreven. Ook is het een fijne mogelijkheid om tijdens je opleiding in Zeeland te blijven en je netwerk te behouden. 

Interesse of meer weten? Neem contact op met ZAOS!

Bij een zij-instroomtraject voor een tweedegraads bevoegdheid volg je de lerarenopleiding als werk-leertraject. Vanaf de eerste dag sta je voor de klas. Dit traject duurt maximaal 2 jaar. Je komt hiervoor in aanmerking met een hbo- of wo-diploma verwant aan een schoolvak, een arbeidsovereenkomst en na een geschiktheidstoets. Als zij-instromer word je ingeschaald als gediplomeerd leraar.

Als zij-instromer voor een eerstegraads bevoegdheid volg je een educatieve master in deeltijd, terwijl je voor de klas staat. Dit traject duurt maximaal 2 jaar. Je komt in aanmerking met een afgeronde wo-master verwant aan een schoolvak, een arbeidsovereenkomst en na een assessment.

Om in aanmerking te komen voor een betaald zij-instroomtraject neem je contact op met het schoolbestuur waar je bij wilt werken. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en of er op dit moment ruimte is voor een traject. Vakgebieden waarin regelmatig vraag is naar zij-instromers, zijn: Engels, Duits, Nederlands, ICT/Informatica, natuur- en scheikunde (nask) en wiskunde.

Weten welke opleidingen verwant zijn aan welk schoolvak? Dat vind je in de verwantschapstabel van de overheid.

Als leraar verdien je tussen de € 2.747 en € 4.186 bruto per maand, conform inschaling LB van de cao vo. Met extra bevoegdheden is het mogelijk om door te stromen naar een hogere leraarfunctie (LC of LD). 

Naast je salaris heb je recht op vakantietoeslag (8%), een eindejaarsuitkering (7,4%), reiskosten en een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar. Jaarlijks ontvang je een budget in tijd en geld voor opleiding en ontwikkeling.

Meer weten over salaris en arbeidsvoorwaarden? Neem dan een kijkje op wordleraarinhetvo.nl.

Praktijkonderwijs (pro) richt zich op jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. De opleiding biedt veel praktijkvakken, persoonlijke aandacht en begeleiding. Met als doel om te functioneren in de maatschappij en de arbeidsmarkt op te gaan. Indien mogelijk worden de leerlingen opgeleid voor een diploma mbo-niveau 1, waarmee je opgeleid wordt voor een plaats op de arbeidsmarkt. Sommige leerlingen stromen voor naar een vervolgopleiding op mbo-niveau 2.

Je kunt zowel met een pabo-diploma (algemene vakken) als een lerarenopleiding lesgeven in het praktijkonderwijs.

In Zeeland wordt praktijkonderwijs aangeboden door VO Zeeuws Vlaanderen (Praktijkschool Hulst), Respont, Pontes Pieter Zeeman en Calvijn College.

Binnen het voortgezet onderwijs heb je als leraar verschillende mogelijkheden om carrière te maken:

  • Specialisatie, bijvoorbeeld door als tweedegraads leraar een eerstegraads bevoegdheid te halen;
  • Verbreding, bijvoorbeeld door een bevoegdheid te halen voor een ander vak of te kiezen voor een andere doelgroep zoals het praktijkonderwijs;
  • Andere taken op je nemen, zoals leerlingbegeleider, jaarcoördinator of bijvoorbeeld in het kader van onderwijsontwikkeling;
  • Doorgroeien naar managementfuncties, zoals afdelingsleider, conrector of rector.

Het onderwijs uit? Met jouw vaardigheden zoal kennisoverdracht en leidinggeven kun je prima terecht in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Alles weten over het vo? Kijk dan eens op wordleraarinhetvo.nl.

Alle informatie over leraar worden in het vo, vind je op wordleraarinhetvo.nl.

Vragen over het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft een centrale positie in het onderwijssysteem. Het mbo bereidt haar studenten voor op de arbeidsmarkt, op een vervolgstudie in het hbo en op de maatschappij. Een groot deel van die studenten stroomt in vanuit het voortgezet onderwijs, in het bijzonder vanuit het vmbo, maar daarnaast weten ook steeds meer volwassenen de weg naar het mbo te vinden.  Het mbo biedt opleidingen aan op vier niveaus en leidt op voor een rijke schakering van branches en beroepen. Zij doet dit in twee leerwegen: bol (beroepsopleidende leerweg) en bbl (beroepsbegeleidende leerweg). Vanuit hun rol als regionaal opleidingscentrum biedt een aantal mbo-scholen ook trajecten aan in vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) en in educatietrajecten gericht op mensen die de aansluiting met het onderwijs, de arbeidsmarkt of de samenleving moeten (her)vinden.

Zeeland kent twee mbo-scholen. Hoornbeeck College verzorgt onderwijs op reformatorische grondslag, in de sectoren Economie en Zorg & Welzijn. Scalda is als regionaal opleidingscentrum toegankelijk voor alle studenten, ongeacht hun achtergrond. Scalda biedt naast mbo-onderwijs in vrijwel alle sectoren, ook vavo en volwasseneneducatie aan. “Niemand aan de kant” is een motto dat opgaat voor het mbo. Jongeren en (jong)volwassenen met uiteenlopende achtergronden, talenten en ambities, zijn er welkom. Mbo-onderwijs is inclusief onderwijs.

Het onderwijs kun je zien als een roeping. Je houdt van de jongvolwassen doelgroep en wilt ze zien ontwikkelen en opbloeien. Je gaat doelgericht aan de slag om je studenten klaar te stomen voor de maatschappij, een vervolgopleiding of een baan. Iedere leraar is uniek en je voegt toe naar jouw kracht. Weten of het onderwijs bij jou past? Doe de zelftest!

Als leraar in het mbo heb je een van de volgende bevoegdheden nodig:

  • Tweedegraads bevoegdheid
  • Eerstegraads bevoegdheid
  • Pegagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) met daarbij een geschiktheidsverklaring van de mbo-instelling.

Onder het kopje ‘Wanneer mag je lesgeven op het vo’, lees je hoe je een eerste- of tweedegraads bevoegdheid haalt. 

Met je onderwijsbevoegdheid voor het vo mag je in principe ook lesgeven op het mbo. Het hangt echter van de bevoegdheden van de mbo-school af of je vakinhoudelijk bekwaam bent voor het vak dat je wilt geven. 

Als je een PDG hebt in combinatie met een geschiktheidsverklaring van het bevoegd gezag van de school, mag je ook aan de slag als leraar. Meer informatie vind je onder het kopje 'PDG-traject'.

Als leraar in het mbo verdien je tussen de € 2.915 en € 4.359 bruto per maand. Dit is de inschaling als Docent LB. Met extra bevoegdheden is het mogelijk om door te groeien naar een LC inschaling, tot maximaal € 4.939.

Naast je salaris heb je recht op 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering van 8,33%, reiskostenvergoeding en een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar. 

Wanneer je als zij-instromer aan de slag gaat, word je direct als leraar ingeschaald.

Dat kan zeker! Jouw ervaring op de arbeidsmarkt en als vakspecialist is waardevol voor het mbo. Zo’n 60% van de Nederlandse nieuwe leraren in het mbo start als zij-instromer.

Wanneer een school je vakinhoudelijk bekwaam en geschikt voor het onderwijs vindt, kun je zij-instromen. Wat je nodig hebt, is:

  • Een afgerond hbo-diploma
  • Hbo werk- en denkniveau en minimaal 3 jaar werkervaring die relevant is voor het vak waarvoor je aangenomen wordt.

Als zij-instromer mag je meteen voor de klas, terwijl je de lerarenopleiding of een PDG-traject volgt. Het is de bedoeling dat je de opleiding in 2 jaar afrondt. In deze periode krijg je een tijdelijk contract bij de mbo-school. De begeleiding en scholing wordt door de mbo-school en de lerarenopleiding verzorgd. In Zeeland is de Zeeuwse Academische Opleidingsschool (ZAOS) in de meeste gevallen betrokken bij de begeleiding van zij-instromers en studenten voor het VO en mbo. Zij bieden ook maatwerktrajecten aan en denken graag met je mee! Meer informatie over ZAOS kun je hier vinden.

Het pedagogisch-didactisch getuigschrift is ontwikkeld voor het mbo. Dit traject wordt door hogescholen aangeboden en is vooral interessant als je les gaat geven in een vak waar geen lerarenopleiding voor bestaat. In het PDG-traject leer je pedagogische- en didactische kennis en vaardigheden. Met een PDG word je alleen bevoegd voor het mbo, niet voor andere onderwijssectoren. Een PDG-traject duurt meestal 10 tot 18 maanden. 

Tijdens het PDG-traject sta je wel al voor de klas en heb je een tijdelijk contract bij de mbo-school. Na het afronden van de opleiding kom je in aanmerking voor een vast contact.

Met een pabodiploma kun je als zij-instromer voor de klas. Dit traject is gelijk aan andere zij-instroomtrajecten, dus moet er nog een bevoegdheid voor het mbo-onderwijs worden behaald. Hierover leer je onder het kopje 'Kan ik als zij-instromer voor de klas?'.

Werken als leraar
Wanneer je werk- en denkniveau aantoonbaar op hbo-niveau ligt en je minimaal 3 jaar ervaring hebt in het vak waarin je lesgeeft, is het mogelijk om zonder hbo-diploma als leraar te solliciteren. Je komt dan in aanmerking voor een zij-instroomtraject. Zie: 'Kan ik als zij-instromer voor de klas?'

Werken als instructeur
Met een mbo-diploma kun je altijd solliciteren naar een baan als instructeur. Als instructeur begeleid je studenten in hun praktijkopdrachten. Je werkt onder de verantwoordelijkheid van een docent of onderwijsteam.

Hoe kom ik in aanmerking?

  • Je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden zijn op mbo-niveau 3, of op niveau 4 wanneer dat het niveau is van de opleiding waar je gaat werken.
  • Je hebt pedagogische- en didactische kennis en vaardigheden op ten minste mbo-niveau 4.

Om aan de pedagogische en didactische kennis en vaardigheden te voldoen, kun je een opleiding volgen tot instructeur op mbo-4 niveau. Deze duurt 1 jaar. Of een associate degree (Ad) opleiding voor onderwijsondersteuner. Je wordt opgeleid om aan de wettelijke bekwaamheidseisen te voldoen. 

Ook als instructeur kun je zij-instromen. Je mag dan meteen aan de slag en volgt in 2 jaar de opleiding naast je werk. 

Leuk dat je interesse hebt in werken in het mbo-onderwijs! We komen graag in contact met betrokken professionals die onze leerlingen klaar willen stomen voor hun plek in de maatschappij. Zo kun je solliciteren:

Scalda
Actuele vacatures vind je op de website van Scalda. Je kunt daar direct je sollicitatie achterlaten. Ook is het mogelijk om een open sollicitatie te doen of je gegevens achter te laten voor de nieuwsbrief met job-alert.

Hoornbeeck
Op de website van Hoornbeeck vind je de actuele vacatures, waar je direct op kunt reageren. Daar kun je ook je e-mail adres achterlaten voor een job-alert.

Vragen over het hbo

Jouw rol kan er verschillend uitzien. Het doel blijft echter: jongeren opleiden tot kritische professionals: Innovatieve denkers en ondernemende doeners die impact gaan maken op hun vakgebied. 

Je bereikt dat doel onder andere door:

  • Les te geven
  • Projecten te begeleiden
  • Onderzoek te doen
  • Stages en afstuderen te begeleiden
  • Op de hoogte blijven van alle actualiteiten en ontwikkelingen in je vakgebied
  • Contacten te leggen en onderhouden met het bedrijfsleven en/ of andere onderzoeks- of onderwijsinstellingen.

Formeel gezien bestaan er geen bevoegdheidseisen voor een leraar in het hbo. Voor de meeste functies is echter een afgeronde wo-masteropleiding vereist. Wanneer je nog geen, of een gedeeltelijke didactische bevoegdheid hebt, bieden we daar een cursus voor aan die je tijdens werktijd volgt. Wanneer je Engels nog niet op Cambridge niveau is, dan leiden we je ook daar in op.

Je laat jouw lesstof nauw aansluiten bij de ontwikkelingen in het werkveld. Daarom is werkervaring in het vakgebied erg belangrijk om als docent aan de slag te gaan.

Bij HZ University of Applied Sciences werkt zo’n 50% van de leraren op hybride basis. Dat betekent dat zij naast hun baan in het onderwijs, een baan of onderneming hebben in hun vakgebied.

Als docent in het hbo verdien je tussen de € 2.769 en € 4.892 per maand. Dit is conform schaal 10 of 11 in cao hbo. 

Naast je salaris ontvang je een vakantietoeslag van 8%, eindejaarsuitkering van 8,3% en tegemoetkoming in je reiskosten. En natuurlijk een ruime hoeveelheid verlofdagen per jaar.

Super dat je interesse hebt in werken in het hbo-onderwijs! Als professional in je vakgebied ben jij van grote waarde voor het onderwijs en onze studenten. Solliciteren doe je zo:

Op de website van HZ University of Applied Sciences vind je de actuele vacatures in het hbo-onderwijs. 

Zijn er momenteel geen relevante vacatures voor jou, maar wil wel laten weten dat je interesse hebt in een baan bij de HZ? Stuur dan je CV met motivatie naar poo@hz.nl.