


Het onderwijs in óf je kennis en kunde in de praktijk inzetten? Het kan ook allebei! “En die combi is zó leuk!”, aldus Loek van der Linde, Labmanager Data Science bij het Joint Research Center Zeeland van HZ University of Applied Sciences.
Loek begon vijf jaar geleden als docent op de HZ in Middelburg. “Het leuke aan de HZ is dat je niet alleen informatie staat te zenden, maar ook projecten samen met de studenten doet. Alleen, het waren ieder jaar dezelfde soort projecten aan een nieuwe klas, terwijl ik het juist leuk vind om mijn expertise uit te breiden.”
In zijn nieuwe functie als labmanager krijgt hij die kans nu volop. “Het hele doel van het JRCZ is innovatie en het ontdekken van nieuwe technieken. En dat mag ik dus samen met de leuke jongens en meiden hier doen. Dat vind ik echt het mooie van het onderwijs: je wordt betaald om mensen te helpen goed te worden in waar jij goed in bent. Dat is toch te gek?!”
Het ultieme resultaat
Nog mooier wordt het wanneer de onderzoeken die Loek samen met studenten doet, resultaat opleveren waar het onderwijs beter van wordt. “Wat ik heel tof vond, was een onderzoek dat twee ICT-studenten onlangs deden. Ze hebben een applicatie gemaakt waarmee verpleegkundigen over anatomie kunnen leren. Die applicatie wordt nu dus in de lessen gebruikt. Van dat soort dingen word ik heel happy: samen met studenten onderwijsmateriaal ontwikkelen. Dat is het ultieme resultaat, wat mij betreft.”
Wensen
Wat Loek betreft is zijn baan in het onderwijs mooi zoals hij is en hoeft deze eigenlijk niet te veranderen. “Natuurlijk heb je zo je wensen. Wat minder bureaucratie bijvoorbeeld, zodat je niet een half jaar op budget moet wachten maar bij een goed idee gewoon eens meteen in actie kunt schieten. Of kleinere klassen in het hoger onderwijs. Dat zou ik iedereen zó gunnen. Maar ja, dat is financieel niet haalbaar. Wat wel mogelijk is, is dat we concreter gaan inspelen op maatschappelijke veranderingen en daar het onderwijsaanbod op aanpassen. Niet met een projectje, maar bijvoorbeeld met een volwaardige minor.”
Slimme oplossingen
Ondertussen gaat Loek samen met studenten lekker door met zijn passie: data. “Er is zoveel data; daar kun je van alles mee. Vanuit het bedrijfsleven en de overheid komen er vragen binnen over AI en bouwen we regelmatig een digitale tweeling van realistische scenario’s. Hier op de HZ hebben we zo bijvoorbeeld de luchtkwaliteit van alle ruimtes onderzocht. De luchtzuivering bleek eigenlijk altijd een half uur achter de feiten aan te lopen. Dus hebben we het beheersysteem nu niet alleen aan de luchtsensoren gekoppeld, maar ook aan de agenda’s. Nu ziet het systeem van tevoren wanneer er hoeveel mensen in een ruimte gaan samenkomen en sorteert hij daar al tijdig op voor. Supermooi toch? En zo hopen we nog voor veel meer bedrijven slimme oplossingen te mogen bedenken.”