xr-expo-ipDhOQ5gtEk-unsplash
ahmed-asaker-zhbqCyblU2M-unsplash

Lessen nog beter en leuker met techniek

Robots, VR-brillen, simulatoren en AI. We kennen deze moderne technieken allemaal, maar weet je ook wat er in het onderwijs allemaal mee gebeurt? Heel veel, blijkt na een rondje langs Zeeuwse scholen!

Lessen nog beter en leuker met techniek

Als eerste denk je bij deze moderne technieken misschien aan het technisch onderwijs. Logisch, want het zijn niet voor niks ‘technieken’. En inderdaad, in deze onderwijstak worden ze al veelvuldig gebruikt. Leerlingen van het Pieter Zeeman Lyceum leren bijvoorbeeld lassen met de lassimulator met VR-bril.

AI-hologram als docent-assistent

Maar moderne technieken krijgen ook een steeds grotere rol in de rest van het onderwijs. Praktijkschool de Wissel gebruikt bijvoorbeeld AI-hologram Lexie als extra vraagbaak en ondersteuning in reguliere lessen. Als een assistent van de docent lepelt Lexie desgevraagd extra informatie en beeldmateriaal op om de lesstof te verduidelijken.

Planet Techno in het VO

Op het Zwin College in Oostburg en het Lodewijk College in Terneuzen hebben ze zelfs ‘klaslokalen van de toekomst’ gemaakt. Ze staan vol moderne technieken zoals 3D-printers, drones, lasersnijders, robotica, VR-brillen en een green screen. Alle docenten mogen een greep uit ‘Planet Techno’ doen om hun lessen leuker te maken. Hoe tof is het bijvoorbeeld om Frans te leren tijdens een virtuele wandeling door Parijs?!

Robots: niet alleen speelgoed

Je komt ook steeds vaker (zorg)robots tegen in het Zeeuwse onderwijs. Op basisschool OBS De Zuidwesthoek kwamen al eens Maatje-zorgrobots langs om jonge kinderen wat te leren over programmeren, samenwerken en het effectief inzetten van robots. Ze leerden een belangrijke les: robots zijn niet alleen speelgoed, maar kunnen ook echt helpen.

Zorg oefenen met VR

Technologie is nu ook een vast onderdeel binnen het vmbo Zorg & Welzijn. Met een VR-bril brengen leerlingen een virtueel bezoek aan verschillende woningen in de fictieve Zorgstraat en kunnen zo met uiteenlopende zorgbehoeften oefenen.

De Nederlandse overheid stelt jaarlijks 100 miljoen beschikbaar voor dit soort initiatieven, dus dit is nog maar het begin!

Image

Meestert! naar Zeeland

We weten allemaal van het gebrek aan mannen in het onderwijs. Ook in Zeeland! Het aantal mannen voor de klas bevindt zich op een historisch dieptepunt van 3,8%. Reden om Meestert! naar Zeeland te halen.

Lees meer